Blog

Emoties en Kunst

Tijd om weer eens te schrijven. Ik neem jullie mee, met beelden uiteraard in wat ik als beeldend kunstenaar met emoties doe. Dingen die je bezighouden uit ik met beelden, fotografie, beeldhouwen, collage’s en schilderijen.

In mijn tijd van depressie heeft mijn lieve vriendin Melanie Rijkers(schoolvriendin HAVO) mij aangespoord om in beelden te communiceren en dat heeft geleid tot het samen maken van een boek Marije 2.0. Wanneer de huisarts zei, “jij vindt fotografie toch leuk, pak dat weer op dan” Oh, bij de gedachte al om mijn fototas op te tillen zakte de moed al in mijn schoenen. Dit communiceren via beelden met mobiel gemaakt, simpel, snel, met bijv. 1 woord als titel lukte dat wel, en ik ben Melanie er nog altijd dankbaar voor, dat is al FotoTherapie. Zie ook Stichting PUUR Zien van Melanie met Focus op het Goede, prachtig initiatief.

Ik heb nog een stapel liggen bij interesse.

 

In speksteen een beeld gemaakt van “met mezelf in de knoop zitten”

 

Schilderen is niet mijn vak, echt een hobby, zoals vele creatieve dingen, hier een schilderij met mixed media van een huilende engel…

   

En ook in speksteen maakte ik de Koru, een symbool uit Nieuw-Zeeland van een ontvouwend varenblad wat staat voor beweging en groei.

          

Mijn serie transformatie naar aanleiding van mijn depressieve periode en herstel en groei daaruit voortkomend in fotografie.

Geboorte-Gebeurtenissen-Lagen afpellen-Tot de kern-Rijkdom/Dankbaarheid

Nu in dit jaar 2020, een bijzonder jaar met een hele nare pandemie die tot inhumane toestanden leidt en me enorm wat emoties bezorgen, alleen weet ik nu zeker dat ik daar niet alleen in sta, dat was in mijn depressieve periode wel anders herinner ik me nog.

Mijn serie PAN-demie, in 5 beelden de hele Coronatijd uitgebeeld.

Pandemie rondom carnaval-de wereld op zijn kop-het WC-papier gehamster-de verbondenheid en hart onder de riem-de isolatie en de lockdown.

En ook een serie over Leegte, een Fotoclub challenge deden we wekelijks om ons actief te houden en ook daar gebruikte ik de emoties van de tijd van nu voor.

Een enkele fietser op een leeg plein-lege agenda omdat alles afgezegd werd- een Chinook in het verder lege luchtruim vanwege de grote Peelbrand die heerste en verder amper vliegverkeer vanwege de lockdown.

Ook ben ik begonnen en nog wel even bezig met een serie “GO WITH THE FLOW” op facebook ook door de emoties in de Coronatijd. Niet op vakantie kunnen, gelukkig nog wel naar buiten mogen, geen activiteiten met mijn bedrijf Blikvanger, buitenlandse stage van mijn dochter die in Londen wilde gaan stagelopen ging niet door, misschien was ik nu in Andalusië geweest om daar met Blikvanger mindfulness fotografie workshops te geven bij een mindful fotograferen en yoga retraite, maar ook afgelast. Toen ben ik mijn Blikvangers in en rondom huis en geZIEN met wandelingen gaan samenvoegen met beelden van het internet. Wanneer je je ogen ervoor opent, is dicht bij huis ook genoeg schoonheid te vinden, daarvoor hoef je niet op vakantie en word je toch ook heel blij van en zo creeer je je eigen geluksmomenten voor jezelf, daar heb je niets anders voor nodig dan je mobiel en een goed OOG, zoals ze dat in de Miksang Fotografie zeggen. Goed staat dan voor het niet mee bezig zijn waar je naar kijkt, door al je oordelen los te laten, in het kort.

Het begon met dit beeld. Foto links: een plaatje van internet van IJslandse meanderende rivieren van bovenaf uit de lucht gefotografeerd, rechts in het bos vlakbij huis dezelfde vormen in een modderig zandpaadje.

Foto: Links een oude verweerde zitting van een bankje buiten, waar de blauwe verf half afgebladderd is, rechts van internet een stukje wereldkaart met Ierland en Engeland(vanwege de stage van mijn dochter die niet doorging in Londen)

En hier nog een aantal, uiteindelijk maak ik een boek van de uitingen uit de Coronatijd. Nog zoekende naar een beeld van een gevangenis ver weg samen met een foto van de instelling waar mijn vader nu “opgesloten zit” . Je mag op een afstandje naar het balkon zwaaien en praten en evt. nu sinds kort in een aparte kamer gescheiden met een perspex plaat via intercom op afspraak even “bij elkaar” zijn…pffffff een van de inhumane dingen van deze tijd, laat staan bij overlijden zonder aanwezigheid van familie.

 

Tot zover, even genoeg nu. Een prachtig medium is Fotografie, maar in allerlei creatief materiaal kun je je emoties kwijt. Vandaar ook mijn keuze voor Creatieve Therapie in de hulpverlening en nu net een cursus wandelcoaching waarin je de natuurlijke omgeving  gebruikt met zijn metaforen voor de gevoelens van de persoon die je coacht …

 

Op vakantie met een GOED OOG…

Nog aan het nagenieten van een heerlijke vakantie in oktober in Valencia. Naast op goede momenten ergens zijn, zoals bij zonsopkomst met mooi licht en kleuren of  mooie plekken op deze wereld bezoeken, kun je met een getraind “goed oog” overal en altijd je blik laten vangen

In dit blog deel ik wat van die beelden uit Valencia, geen vakantiekiekjes, maar de resultaten van momenten dat mijn blik gevangen werd. Mijn ogen die getraind zijn in altijd en overal rondkijken, alle richtingen op, zonder oordeel, niet op zoek zijn naar, maar ontvangen…

            

 

Wanneer de zon komt en een schaduwspel op de muur mijn blik vangt en ook nog door de glazen tafel een reflectie te zien is…

 

 

 

Schaduwen die net op een goede plek vallen

 

 

 

 

 

Patronen en structuren

 

 

 

 

Creatieve manieren om je blik af te leiden van de wirwar van kabels

 

Met hele andere ogen door een stad heen. Wanneer je je oordelen en prestatiedrang thuislaat, wauw, wat ga je dan veel ZIEN.

Laat je ZIEN niet beïnvloeden door beperkende factoren en er gaat een wereld voor je open… 

Wat geloof jij?

Al eerder schreef ik een blog over vertrouwen. De laatste tijd ben ik meer bezig met wat geloof ik, wie geloof ik, waar vertrouw ik op, durf ik steun te vragen, waar haal ik mijn steun uit, het boeddhisme, de TAO, verbinding, liefde, kwetsbaarheid, wat straal ik uit, wat krijg ik terug,..

Het is een nieuwe laag, verdieping, iets moois, groei…

Betekenis zoekend, dan trekken bepaalde beelden naar je toe, dingen waar je mee bezig bent, die zullen je blik vangen, heel onbewust, de beelden zeggen meer dan vele woorden…

   Afbeeldingsresultaat voor marije zuidweg    

Ik had mezelf erg afgesloten, ook een onderdeel van een ontwikkeld overlevingsmechanisme, inclusief allerlei overtuigingen die ik gemaakt had en al jarenlang maar daarmee verder leefde. Tot ik op een dag besefte dat dat mij wel heel erg beperkt in alles en ik een andere weg in wil slaan. Een keuze die ik zelf maakte. Nu ik  de deur opengezet heb,  gebeuren er allerlei dingen, heel bijzonder en mooi…

      

Het pad van verlichting, letterlijk en figuurlijk. Het Boeddhisme, de TAO, zo mooi, als een soort bijbel voor mij. Daar leer ik graag uit, al kost het aardig veel moeite om lang gebruikte patronen te doorbreken en los te laten…

       

Het is ook jezelf uit gaan spreken, geen blad voor de mond te nemen, in alle bescheidenheid voor jezelf opkomen, je kwetsbaar opstellen, het aangaan, wat juist krachtig is en bevrijdend werkt…

Wat geloof ik, is het allemaal bla bla blah, of is het te mooi om waar te zijn, een sprookje wat er gebeurt nu? Met anderen heb ik daar ook wel gesprekken over, wat geloof jij, bij wie krijg jij steun, vraag jij wel eens hulp aan…  weer het woord VERTROUW…

    

Liefde en dankbaarheid, in diepe verbondenheid, alleen jijzelf kan die verbinding maken, de deur openzetten tot…

     

 

Wat is er nog meer mogelijk??

X Marij

 

 

serie TRANSFORMATIE

Een klein half jaar ben ik bezig geweest met een mentorschap van Wim Jenniskens via de fotobond, verdieping in je fotografie met aandachtspunt seriematig fotograferen.

Al snel had ik een onderwerp; ik wilde mijn levensverhaal vertalen naar stillevens met fotografie. Omdat het leven een heel proces is en ik nu richting de 50 jaar ga en steeds meer begrijp van het leven ; ).

Ik ben tot een serie van 5 gekomen, met allen een titel;

geboorte-gebeurtenissen-lagen afpellen-tot de kern-rijkdom

Veel denkwerk, uitproberen, eigen handtekening er aan geven, leren, ontdekken, groeien en uiteindelijk je idee uitgewerkt krijgen.

Bij deze serie hoort ook tekst, alleen de beelden zeggen voor de kijker niet genoeg, terwijl er veel achter zit. Over elk beeld is nagedacht. Wat zet ik neer, op welke manier plaats ik het in het beeld en hoe geef ik beeld aan de verzonnen titels. Het begint allemaal met een mindmap, uitschrijven, schetsen, veel opstellingen uitproberen en ook zo met de belichting.

Puur en fris, ongeschonden kom ik op deze wereld.

Er komt heel wat op mijn pad in het leven. Mijn traumatische jeugd heeft diepe wonden gemaakt. Wat ooit zo ongeschonden puur was, was niet meer. Het ontwikkelde overlevingsmechanisme zorgt dat ik een masker op zet. Dissociatie en eenzaamheid overheersen in deze jaren.

Ik leef mijn leven met mijn masker op. Er volgen diepe dalen en zelfs een opname. Door het lezen van boeken, vele gesprekken en allerlei therapieën en oefeningen pel ik steeds meer lagen van mezelf af. Rationeel kan ik nu veel beredeneren en begrijpen. Het gevoel is daarentegen nog buiten bereik.

Er komt weer verbinding met mezelf. Ik ga vanuit mijn hoofd naar mijn hart. Alles wat me belemmert om te groeien laat ik los door bewustwording van. Stukje bij beetje kom ik bij mijn kern. Ik kom steeds meer in balans en in mijn kracht.

Nu ik richting de 50 ga voel ik me rijk. In die zin dat ik weer VOEL en wanneer ik lach, ik ècht lach.Er is verbinding met mezelf én anderen. Ik ben letterlijk en figuurlijk veel gewicht kwijt geraakt. Een hele transformatie. Ik heb naar mezelf durven kijken en ben gegroeid. Dankbaar voor de vele levenslessen en mijn bewustwording. Wat is het leven mooi!

Omdat ik dit met mijn eigen camera heb vastgelegd en fotografie mijn passie is en het volgende gedicht ook echt op mijn leven van toepassing is, sluit ik hiermee af…Deze serie komt in januari ook te hangen in De Nieuwenhof te Deurnebij een expositie van alle tien deelnemers van dit mentorschap.

“Life is like a camera

Focus on what’s important

Capture the good times

Develop from the negatives

And if things don’t work out

Take another shot”

Warme groet,

 

Marije Zuidweg

SPOREN

er blijven overal sporen achter, op allerlei manieren. Dat laat ik hier zien, allemaal BLIKVANGERS, zoals ik ze tegenkwam, niets verlegd, niets verzet, puur zoals het was…

Zo laten stormweer en waterschade sporen achter…

Ik kijk alle richtingen op als ik wandel of overal waar ik ben, zo word mijn blik gevangen door vele dingen…

        

Of verloren kinder knutsels of knuffels…

Mijn “vaste” wandelroute komt langs basisscholen en daar kom je wel eens wat tegen aan verloren knutsel. Ook verloren knuffels kom ik geregeld tegen, meestal al op een hogere plek gelegd zodat de knuffel misschien sneller gevonden wordt door de ouder van het kind…

         

maar ook sporen van dieren. Je ziet me niet meer, maar wel waar ik was…

Zo grappig hoe de sporen zichtbaar blijven waar een waterhoentje zwom of een slak over de stoep kroop…

        

Of afdrukken van fiets of auto…

Als het regent of net geregend heeft wandel ik ook, want ook dan kun je van alles ZIEN, de afdruk van de auto is waarschijnlijk gemaakt wanneer het wegdek heel heet was en de lijn half gesmolten…ik vind het kunst!

       

En ook harten, in graffiti of van een feestpopper op een vloer…

Harten kom ik overal tegen, iets universeels en moois ♥♥♥

       

Sporen van carnaval of graffitifestival…

Noem het afval of vervuiling, niet altijd goed, maar ook dat hoort er bij en leg ik vast…

        

Sporen, voor mij onmisbaar en ook ikzelf laat mijn sporen achter door mijn blogs die ik schrijf…

Warme groet

Bloesem beelden

Het mooie seizoen de lente is volop in gang, het heerlijke frisgroen bladeren aan de bomen, bloesem aan de takken, kleuren, de zon, wie wordt er niet blij van?

Van kale takken naar prachtig volle bloesemweelde…

        

Zo leuk hoe de bloesem valt en patronen maakt op de stoep, het gras, de gaten opvult van een rooster…

   

    

Of mooie bloesem randen maakt langs de wandelpaden en een soort golfpatroon langs de kant van de weg…

     

En niet te vergeten de losse bloesemblaadjes die subtiel en gracieus het beeld van een straat mooi maken en kleur geven…

   

Dankbaar voor onze prachtige seizoenen, zeker wanneer je veel wandelt en je door je omgeving laat verwonderen en jezelf getraind hebt in het ZIEN i.p.v. kijken naar…en wat geweldig dat ik dat mensen kan leren en in inspireren…

♥ my job

Prachtig Parijs

Het prachtige Parijs…nu in het nieuws met de grote brand in de Notre Dame…vreselijk! Ik vind het een prachtige stad en voel me daar altijd bijzonder. Als heel klein kind woonde ik kort in de buitenstad van Parijs, te jong voor ware herinneringen, maar toch heb ik een speciale band met Parijs…In zo’n wereldstad ook mooie blikvangers die ik graag met jullie deel…

 “It’s not what you look at what’s important, it’s what you SEE”

-Henry David Thoreau- 

Eind 2017 sprak ik als fotografe in het kunstcafe van de Open Atelier Dagen. Daar liet ik ook deze foto zien met de spreuk erbij. Je KIJKT hier naar het Louvre door een arc heen, maar wat ik ZIE is het mooie warme avondlicht op de oude gebouwen en de schaduw van de lopende mensen die precies door de poort heen valt en als het ware het Louvre aanwijst.

     

Een reflectie in een bus van de mooie oude gebouwen er omheen, de metro en gietijzerwerk waar mooi lijnenspel en donker-licht in te vinden is…

   

Het “onder de brug wonen” , luxe winkeltjes en de overvolle slotjesbrug in “de stad van de liefde”, schrille contrasten ook in deze stad duidelijk zichtbaar…

    

Een prachtig detail van het torentje van de Notre Dame, ongelooflijk hoe dat gemaakt is, ongelooflijk dat dit verwoest is door de brand… De Eiffeltoren vanaf beneden naar bovend kijkend, in het blauwe uurtje of donker nog veel mooier wanneer de Eiffeltoren verlicht is…

     

Op mooie momenten van warm licht en blauwe uurtje ziet het er ook altijd anders uit….

De sfeer, de oude gebouwen,  veel kunst, een wereldstad waar mijn hart warm van wordt…

Dol op gordijntjes

Vaak kom ik langs huizen gewandeld door de wijken heen. Mijn blik wordt dan ook gevangen door vele gordijntjes. Hopelijk blijven die altijd bestaan…

     

 

Allerlei soorten en vormen

 

             

 

Kleuren en stoffen

 

         

 

Klassieke en creatieve uitingen

      

 

En niet te vergeten…de imperfecte gordijnen. Tegenwoordig willen we alles rechtstrijken, alle foutjes wegwerken, en alles perfectionistisch…

Maar deze maken het voor mij MOOI en menselijk.!!!  Doe wat je zelf wilt, maak je eigen keuzes, maar geniet ook eens van als het niet gaat zoals je het zou willen, kijk eens hoe mooi dat kan zijn…

als het eens niet is zoals wij allen denken “zoals het zou moeten zijn”…

 

Daarom ook het leuke arrangement “het imperfecte plaatje” wat nu te boeken is bij de VVV Deurne, waarin ik je meeneem in het leren ZIEN van het imperfecte…

https://www.vvvdepeel.nl/nl/activiteitenkaart/detail/het-imperfecte-plaatje-fotowandeling-door-deurne–55b9e7d8-d0ed-4341-873b-998d971c9b36

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografische Mogelijkheden

Beeldtaal, storytelling, kunstzinnige creativiteit, goed oog voor het alledaagse en nature=art zijn woorden die mijn fotografie goed omschrijven. Want naast mijn BLIKVANGER fotografie, het puur en fris fotograferen vanuit de stilte in jezelf, het perceptuele fotograferen, blijf ik mezelf ook ontwikkelen in conceptuele fotografie.

Foto:Jan Ros

Onlangs ontving ik een gouden sticker met deze foto van mijn dochter op de fotobondswedstrijd 2019. Van de 1640 foto’s op de 2e plek geëindigd. Met onze FC Optika nog 4 bronzen stickers behaald door ander leden en landelijk op de 6e plaats geëindigd. Trots op het resultaat!

In een mentoraat ben ik bezig met het seriematig fotograferen. Ik vertaal de TRANSFORMATIE van mijn levensverhaal naar fotografie in de vorm van schilderachtige stillevens;

geboorte-gebeurtenissen-lagen van mezelf afpellen-tot de kern komen-rijkdom(op nu “oudere” leeftijd gekomen me zo rijk voelend over wat ik over mezelf en de wereld heb geleerd) …  Hierboven “tot-de-kern-komen”

 

Ook met de oneindige mogelijkheden van Photoshop kan ik mijn creativiteit goed gebruiken en bijna schilderen met mijn foto’s. Naast fotografie zijn schilderen, beeldhouwen en tekenen ook een geliefde bezigheid.

Ik durf best te vertellen dat ik wat dwars ben. Niet alles hoeft volgend de “fotografieregels” en ik bewandel graag andere wegen. Daarmee onderscheid ik me van anderen en ontwikkel ik mijn eigen handtekening. Hierboven: “Happy to be different” , een soort van selfie. Ik voelde me altijd anders dan de rest, een beetje dwars, maar wel gekleurd en het voelt nu goed en fijn.

Zo zie je dat fotografie een prachtig medium is waar heel veel mee kan. Ik volgde de opleiding Creatieve Therapie in de hulpverlening en deed mijn onderzoek naar Fototherapie. Empowerment, Therapeutisch fotograferen, Fototherapie, coaching. Met fotografie kun je heel veel bereiken zonder veel woorden. Mensen inzichten geven door het zelf fotograferen, gefotografeerd worden of bekijken van foto’s en daar samen mee aan de slag gaan is een mooi iets. Ook daar ben ik graag mee bezig.

 

 

Bedrijfsblindheid?

Bedrijfsblindheid: het niet meer zien of opvallen van mogelijkheden, kenmerken of knelpunten binnen de eigen organisatie of het eigen werk.

Eens had ik loopbaangesprekken met verschillende mensen. Is dit nu het werk wat bij mij past? Doe ik wat ik leuk vind? In zo’n interessante gesprekken kom je tot inzichten en ga je het eens van een andere kant bekijken. Fotografie zit in mijn lijf en leden en nu gebruik ik dat op mijn werk; er hangen foto’s in het ziekenhuis van mij, ik maak intern op de afdeling waar ik werk collage’s met foto’s , wat bijdraagt aan de samenwerking/sfeer. Ook lopend door het ziekenhuis heen, maak ik foto’s. Zo kun je bij welk “bedrijf” je ook bent met andere ogen leren kijken en je weer gaan verwonderen ; )

geZIEN  in de Nieuwenhof Deurne

geZIEN  in  Catharina Ziekenhuis Eindhoven

Wanneer je al lange tijd ergens werkt, ben je je niet bewust meer van je omgeving.  Een BLIKVANGER wandeling (door dat bedrijf heen) is een leuke manier om alles weer eens anders te zien en te ervaren. Plekken waar je al jaren zit of aan voorbij loopt. Veel wat je NIET meer zag of opviel, ineens wel  weer ZIEN! Om bezig te zijn met loslaten van oordelen, prestatiedrang, associaties etc. krijg je veel meer ruimte om van alles te ZIEN. Wanneer je zo’n wandeling maakt met een team, kun je met dat team ook eens met een frisse blik kijken naar de werkzaamheden en mogelijkheden op het werk.

geZIEN  in  Elkerliek Ziekenhuis Helmond

geZIEN  in Holtens Molen Deurne