Over Marije Zuidweg

        “The important thing is not the camera, but the  eye”  

 -Alfred Eisenstaed-

 

Je kunt “kijken naar”  of je kunt “ZIEN”. Het ZIEN en het op beeld vastleggen boeit me.

Op het Peelland College Deurne had ik, Marije Zuidweg(1971) mijn eerste fotografielessen. Sinds 2004 ben ik lid van FC Optika Deurne. Vervolgens via vele workshops, mentorschappen van de fotobond en uitdagingen bij de fotoclub veel geleerd en gedaan. Sinds 2010 ZZP’er in de fotografie. Veel allround gefotografeerd, van zwangere buiken, gezinnen, schoolfotografie, promotiemateriaal tot feesten. In 2014 volgde ik de opleiding Creatieve Therapie in de Hulpverlening en deed mijn onderzoek naar FotoTherapie. In 2016 ontdekte ik de Miksang Contemplatieve Fotografie en heb ik me daarin verdiept. In 2017 volgde ik een opleiding tot Professioneel Zelfstandige in de Fotografie met aandacht voor het ZIEN bij artstudio23 in Breda. Daardoor is mijn ZIEN alleen maar meer ontwikkeld.

Ik durf best te vertellen dat ik een beetje dwars ben, niet alles hoeft via de (fotografie)regels en ik bewandel graag andere wegen. Daarmee onderscheid ik me ook van anderen. Binnen de fotoclub heb ik door de jaren heen mijn eigen handtekening ontwikkeld. Mijn fotografiewerk is herkenbaar. Doordat ik op meerdere vlakken creatief bezig ben(schilderen, tekenen, beeldhouwen), is die creativiteit ook zichtbaar in mijn fotografie. Kleurgebruik, belichting, expressief, aparte standpunten, de kunst van het weglaten en emotie.

Mijn inspiratie?

De wereld waar we nu in leven ervaar ik als erg vluchtig. Het lijkt wel of we verleerd zijn om bewust te genieten van alle kleine dingen om ons heen. We lopen aan veel voorbij en zijn erg in onszelf gekeerd. In 2016 maakte ik kennis met de kunstvorm Miksang Contemplatieve Fotografie en wist meteen dat ik daar meer mee wilde doen. FRIS en PUUR fotograferen vanuit de stilte in jezelf. Die stilte creëer je door het loslaten van o.a. oordelen en prestatiedrang, waar ik me in de huidige maatschappij wel eens aan kan ergeren dat we daar zoveel mee bezig zijn. Het draagt enorm bij aan mijn eigen welzijn omdat ik nu getraind ben om overal, waar ik ook ben, wat voor weer het ook is, in wat voor stemming ik ook ben, mijn eigen geluksmomenten in het hier en nu te creëren en aan niets anders te hoeven denken, hoe fijn is dat!!? Fotografie is een prachtig medium om de visuele schoonheid van het alledaagse om ons heen mee vast te leggen, maar ook om dingen te vertellen/duidelijk te maken en ook Therapeutisch Fotograferen en FotoTherapie is mogelijk.

Beeldtaal, storytelling, kunstzinnige creativiteit,  goed oog voor het alledaagse en nature=art zijn woorden die mijn fotografie goed omschrijven. Want naast mijn BLIKVANGER fotografie (Miksang) ben en blijf ik mezelf ook ontwikkelen in conceptuele fotografie.

Waar ik blij van word; mijn gezin, fotografie, schilderen, beeldhouwen, mandala’s maken, boeken lezen, piano spelen, wandelen (door de natuur), (geur)kaarsen, creatief bezig zijn, kunst bekijken, muziek luisteren, zingen, reizen, coachen, fijne (diepgaande) gesprekken.