Site Overlay

Het leven van de Boeddha in de Nieuwe Kerk Amsterdam

Wat een mooie tentoonstelling waar ik met een lieve vriendin van mij naartoe ben geweest. Ik neem jullie mee via beelden en teksten geZIEN op deze tentoonstelling. Omdat ik veel raakvlakken en treffende teksten zag die ik graag wil delen en die ik ook ervaar bij het beoefenen van en zo boeiend vind aan de jonge kunstvorm in de fotografie Miksang Contemplatieve Fotografie(MCF).

 Een prachtige blikvanger, het hart binnenin de gevouwen handen van de boeddha, eigenlijk de duimen…

“De hedendaagse kunstwerken zijn gekozen om u te prikkelen het bewustzijn te openen voor het hier en nu, om te ondervinden hoe je kunt kijken, horen en voelen zonder een oordeel te vormen. Dat is een essentieel onderdeel van het boeddhisme.”

Dit stond beschreven in een overzicht tekst van de tentoonstelling. Het perceptueel (met al je zintuigen) i.p.v. conceptueel (met een vooropgesteld plan) bezig zijn met fotografie en het loslaten van oordelen is essentieel voor het beoefenen van MCF.

Als voorbeeld noemden ze ook de kunstenaar Tony Feher.

“Deze kunstenaar maakte zijn werken bewust met weggegooide verpakkingsmaterialen. Vaak beschouwen wij die materialen niet als waardevol, doordat we ons concentreren op wat erin zit.” “Niet alleen plaatst hij de afgewezen producten in ons gezichtsveld om te tonen hoe complex en interessant hun vormen vaak zijn, ook zinspeelt hij met de gekozen objecten op de vluchtigheid van het leven.”

Dit vind ik zo boeiend aan de MCF. Dat je ook in afval of maakt niet uit wat, omdat je je oordelen loslaat en alles bekijkt, mooie vormen/beelden kan ZIEN. Puur zoals het is, in het hier en nu, de tijd nemend, zonder te hoeven presteren, in deze vluchtige tijd.

                     

Ook bij een kunstwerk van Rei Naito stonden mooie dingen beschreven.

 

“ze gelooft dat wie oprecht aandacht besteedt aan iets kleins om zich heen, door dat kleins wordt beloond met een diepgaand gevoel van schoonheid en dankbaarheid. Haar werken zijn dankbare afbeeldingen van de zegeningen in onze directe omgeving, die soms begraven liggen in het drukke moderne leven, maar die altijd hetzelfde zijn. Ze maakt ons bewust van wat we altijd al kenden zonder het te beseffen.”

Daarom zeg ik ook vaak, loop er niet aan voorbij, maar sta even stil en laat je verwonderen…

Samen nog even ergens gegeten en gepraat en zie ik onder het kopje koffie deze tekst, hoe mooi is dat…BEWUST GENIETEN…dat hebben we gedaan en is oh zo belangrijk en brengt je zoveel!!

                          

Boeddhisme, mindfulness, catfulness, er zit heel veel moois in…

Miksang Contemplatieve Fotografie is geen gezweef, mindfulness zonder dat het mindFOOLness wordt…

 

        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *